De veiligheid van de speen: alles wat je moet weten

Frigg speen

Het is een simpele manier om je baby of peuter rustig te krijgen: de speen. Maar er zijn maar weinig mensen die ook weten hoe zij hier veilig mee om kunnen gaan. Wij leggen in dit artikel graag de veiligheid van de speen voor je uit en onderscheiden de fabels en feiten voor je.

De voordelen van de fopspeen

Een speen is een losse speen zonder fles waar je baby op kan zuigen. De speen heeft verschillende voordelen voor je baby of peuter. De één valt er gemakkelijk mee in slaap en voor de ander heeft het een troostende werking en leidt het af bij kleine pijntjes zoals krampjes. De speen doet veel baby’s denken aan borstvoeding en de veiligheid van de moederborst, een speen werkt daarom vaak troostend. Daarnaast heeft de speen ook minder slechte gevolgen voor de stand van het gebit in vergelijking met duimzuigen. Vooral als je de speen wilt afleren op latere leeftijd: een duim heeft je kind altijd bij je, een speen niet. De speen valt daarom makkelijker af te leren. De speen wordt gebruikt om de zuigbehoefte van de baby te stillen.

Let er wel op om de speen niet té vaak te gebruiken, soms kan dit een negatieve invloed hebben op het afleren van het gebruik van de speen.

De hygiëne van de speen

Het is belangrijk om de speen goed schoon te houden. Dit voorkomt dat de baby infecties krijgt doordat de hygiëne van de speen niet goed is. Voordat de speen voor de allereerste keer wordt gebruikt is het aan te raden om de fopspeen te reinigen. Je kan dit doen door de speen te steriliseren.

  1. Leg de fopspenen in een schone kom. Overgiet ze met kokend water. Laat ze ongeveer 5 min. staan.
  2. Haal ze eruit en laat ze drogen op een schone handdoek.
  3. Gebruik de schone handdoek om overtollig water uit de speen te drukken.

Voor de keren daarna: elke dag dat de baby de speen gebruikt, is het advies om deze schoon te maken. 

Wanneer de speen afleren?

Hoe moeilijk of makkelijk het afleren van de speen is, is voor iedere baby verschillend. Wanneer je de speen het beste kan afleren is daarom moeilijk te zeggen en per baby anders. Op onze website vind je veel spenen voor de leeftijd 6-12 maanden en 12+ maanden. Probeer na een bepaalde leeftijd het gebruik van de speen te verminderen en kijk hoe je baby hierop reageert. Valt je baby in slaap zonder speen met niet al te veel moeite? Dan kan je beginnen met het afleren van de speen.

Tips voor de speen

Controleer de speen ook regelmatig op scheurtjes of barstjes. Vervang de speen tijdig als dit het geval is: zo voorkom je dat de speen afbreekt en je kind stukjes doorslikt. Het is zeker geen slecht idee om de speen af en toe te steriliseren zodat alle bacteriën worden gedood. Bij Ik en mijn mama hebben we verschillende speen maten voor elke leeftijd, bijvoorbeeld van het merk BIBS.

Bibs speen

Als je een speen gaat aanschaffen, let er dan goed op dat je niet een te grote speen koopt. Een te grote speen kan de huig raken waardoor de baby eerder gaat braken.

Sommige spenen bevatten ringen. Dit is handig voor als je op pad gaat. Een losse speen kun je snel kwijtraken, maar een speen met ring kun je ergens aan vast maken zodat de speen altijd bij jou en de baby in de buurt is. Een losse speen is handiger voor in huis met slapen.  

Bekijk hier onze leuke speenkoorden met naam. Uit veiligheid zijn onze speenkoorden maximaal 22 cm lang en vrij van BPA, PVC, lood en weekmakers. 

We hebben de veiligheid van de speenkoorden op een rijtje gezet:

  • Geef het speenkoord nooit mee tijdens het slapen.
  • Het speenkoord is niet bedoeld om in de mond te stoppen.
  • Maak het speenkoord nooit langer.
  • Gebruik onze speenkoorden altijd onder toezicht van een ouder/volwassen.
  • Maak het speenkoord schoon met een licht vochtig doekje. Zorg daarbij wel dat de clip niet nat wordt.

Laat een reactie achter