Slaaptips voor je baby en jou

Slaaptips voor je baby en jou 

Dat slapen goed voor je is, wist je waarschijnlijk al. En alhoewel jij als kersverse ouder niet kan wachten op een goede nacht, lijkt jouw baby niet te willen slapen. Dit terwijl baby’s juist veel slaap nodig hebben om te kunnen ontwikkelen en te groeien. Er bestaan veel fabels over het slaapgedrag van baby’s. Dit zorgt ervoor dat jijzelf als ouder verward en gefrustreerd blijft, maar ook dat je baby (nog steeds) niet wil slapen. In dit artikel willen we enkele slaaptips geven, zodat we deze fabels de wereld uit helpen.

Het slaapritme 

Laten we beginnen met het slaapritme. Als volwassenen kennen we een dag-en-nachtritme. Pasgeboren baby’s kennen dit echter nog niet. Nog veilig in de buik van mama is er namelijk weinig tot geen verschil in licht en donker. Veel pasgeborenen trekken zich daarom aan het begin nog weinig aan van het verschil in dag en nacht. Als baby’s ongeveer 3 maanden oud zijn, lijken ze zich meer van het dag-en-nachtritme bewust te worden: ze slapen ‘s nachts langer achter elkaar en overdag zijn ze langer achter elkaar wakker. Maar let wel, iedere baby slaapt op zijn eigen manier. Dus het slaapritme verschilt van baby tot baby. Wanneer slaapt een baby door? De een slaapt met drie maanden al de hele nacht door, de andere baby gaat pas doorslapen als deze één jaar oud is. Ook de 4 maanden slaapregressie is een bekend fenomeen… Hoe dit precies komt, weten we niet, maar met deze slaaptips komt het zeker goed!

Slaaptips voor je baby

Waarom zijn slaaptips zo belangrijk? Of eigenlijk, waarom is slapen zo belangrijk voor je baby? Allereerst, slapen is goed voor het immuunsysteem. Ook worden er tijdens de diepe slaap groeihormonen aangemaakt. Dus ja, baby’s worden dus echt slapend groter. Tegelijkertijd worden ervaringen en prikkels verwerkt. Ook is slaap van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het kortetermijngeheugen. Je baby bepaalt hiervoor zelf zijn slaapritme, maar jij kan wel zorgen voor de juiste omstandigheden om goed te kunnen slapen. Dus hier volgen de belangrijkste slaaptips voor je baby: 


  1. Vaste slaapplek: ‘Je eigen bed slaapt toch het lekkerste’. Waarschijnlijk heb je jezelf dit ook vaak genoeg horen zeggen. Dit gaat ook op voor de slaapplek van je baby. Geef je baby een eigen bedje. Deze kan dan bij jou in de slaapkamer staan of in zijn eigen kamer. Probeer de slaapplek niet te veel te veranderen, zo leert je baby langzamerhand dat zijn bed een plek is om te slapen. Zo gaat je baby beter slapen en voorkom je dat je baby niet in zijn eigen bed wil slapen. Wat vind je bijvoorbeeld van dit rotan wiegje?Of creëer een dromerige ruimte met behulp van dit bedhemeltje
  2. Een bedritueel: Eigenlijk ook een logische tip, want zelf poets je ook altijd je tanden voor het slapengaan of lees je nog een paar bladzijden in je boek toch? Je baby vindt een bedritueel ook fijn. Dit kan van alles zijn, maar het belangrijkste is dat je baby tot rust komt en zo wil gaan slapen. Vaak helpt een rustige omgeving of een vaste volgorde van handelingen (schone luier, even knuffelen, een liedje en dan lekker slapen). Voor een opgeruimde kamer vinden wij deze commodemandjes erg fijn. 
  3. In bad gaan: Veel baby’s worden rustig, rozig en slaperig van de warmte van een bad. Een bad kan dus een fijne (en makkelijke) manier zijn om je baby te laten slapen. Zelf zijn wij groot fan van deze washandjes! 
  4. Inbakeren: Inbakeren kan helpen om je baby een geborgen gevoel te geven. Hierdoor worden baby’s rustig en zijn ze op hun gemak. Denk bijvoorbeeld aan deze fijne slaapzakken. Een slaapzak helpt je baby rustig te slapen en hiermee de kans op doorslapen te vergroten. Of wat vind je van deze mooie wikkeldoeken?
  5. Donkere ruimte: Je hebt vast en zeker eens gehoord van het hormoon melatonine. Dit hormoon maken baby’s ook aan en helpt bij het in slaap vallen. Bij een donkere ruimte wordt het hormoon gestimuleerd. Daarom is het van belang om bij het naar bed brengen van je baby, de ruimte donker te maken. Zo bevorder je dus het in slaap vallen van de baby. Een schemerlichtje is hierbij heel fijn, denk bijvoorbeeld aan dit maanlampje

Verschillende slaaptips zijn nu de revue gepasseerd. Het belangrijkste is echter: slaap laat zich niet dwingen. Gelukkig kan je met deze tips wel zo goed mogelijk helpen met het in slaap vallen en het doorslapen. En vergeet niet… ze worden heel snel ouder, dus geniet ook vooral van de tijd samen!

Hinterlassen Sie einen Kommentar